Γεώργιος Κολίσογλου - Ο μηχανικός

Ο κ. Γεώργιος Κολίσογλου γεννήθηκε στις 16 Μαΐου το 1946 στην Αθήνα, στην Καισαριανή. Η καταγωγή του είναι από τη Μικρά Ασία, από τα Κιουπλιά της Προύσας. Τον Μάρτιο του 2018 είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά μαζί με τη σύζυγο του την κ. Νίκη στο σπίτι τους στην Κερατέα Αττικής. Είναι πατέρας τριών αγοριών. Ο ένας του γιος ο Στέλιος που με έφερε σε επαφή μαζί του είναι συνδύτης μου. Πάντοτε άκουγα ιστορίες, όχι μόνο από τον Στέλιο, αλλά και από άλλους δύτες για τον “Μηχανικό”, έναν άνθρωπο που ξεκίνησε στην κυριολεξία από το “0” και που η θέληση του και το πείσμα του τον οδήγησαν να διακριθεί στις υποβρύχιες εργασίες, στον σχεδιασμό και στην κατασκευή μεγάλων και σημαντικών θαλάσσιων έργων. Αυτή είναι η ιστορία του.

Περισσότερα...

Γιάννης Μανιατάκος - Ο υποβρύχιος ζωγράφος

Τον Απρίλιο του 2016 βρέθηκα σε μία έκθεση ζωγραφικής διαφορετική από όλες τις άλλες. Ήταν έκθεση με έργα που είχαν δημιουργηθεί υποβρυχίως από τον μοναδικό υποβρύχιο ζωγράφο κ. Γιάννη Μανιατάκο. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του για τη δουλειά του και να μου εξιστορήσει για το πως ήρθε σε πρώτη επαφή με τη θάλασσα, πως ασχολήθηκε με την κατάδυση και την τέχνη και πως σε μια στιγμή χρόνου τα συνδύασε με ένα αποτέλεσμα ονειρικό.

Περισσότερα...

Σταύρος Μιχαηλίδης - Ένας γερο-βάτραχος θυμάται

Ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία. Η καταγωγή του είναι από Μικρά Ασία. Είναι 55 χρόνια μαζί με τη σύζυγο του Ξένια και έχουν αποκτήσει 3 γιους και εγγόνια.

Το 1959 κλήθηκε να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και πήρε την απόφαση να υπηρετήσει ως βατραχάνθρωπος. Εκεί τον οδήγησε η αγάπη του για την πατρίδα μας και τη θάλασσα καθώς και η γνωριμία του με τον τότε εκπαιδευτή των πρώτων Σχολείων Υποβρύχιων Καταστροφών κ. Νικόλαο Καρτελιά. Αν και έπειτα δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με το υγρό στοιχείο, αλλά έγινε χρυσοχόος, δεν έπαψε να αγαπάει τη θάλασσα και συνήθιζε να καταδύεται, όποτε του δινόταν η ευκαιρία. Συνήθεια που διατηρεί ακόμα και σήμερα σε ηλικία 79 ετών πλέον! Ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης είναι ένας άνθρωπος παράδειγμα. Παράδειγμα ζωής, θέλησης και δύναμης.

Περισσότερα...

Δημήτρης Αλατσεράκης - Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Ο Δημήτρης Αλατσεράκης είναι γνωστός επαγγελματίας στον χώρο των καταδύσεων. Ένας δύτης με μεγάλη πείρα καθώς βουτάει εδώ και 42 χρόνια και διατηρεί την επιχείρηση του, Θάλασσα & Σπορ στο Χαλάνδρι, για περισσότερα από 30 χρόνια.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και κατάγεται από τη Σμύρνη και την Κρήτη. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Είναι άνθρωπος ευχάριστος, αγαπητός στους πελάτες του, μετρημένος και ειλικρινής, με πολύ χιούμορ και με μία ιδιαίτερα χαρακτηριστική φωνή. Τον εμπιστεύονται σοβαρές εταιρίες και πολλοί επαγγελματίες. Τον εμπιστευόμαστε και εμείς.
Ένα μικρό αφιέρωμα λοιπόν είναι το ελάχιστο για έναν άνθρωπο με τη μέγιστη αγάπη για τη θάλασσα, έναν άνθρωπο που ξεκίνησε με μια απόχη και κατόρθωσε τελικά να πιάσει το όνειρο του.

Περισσότερα...

Θεόδωρος Τόρκιν - Ο άνθρωπος του πηγαδιού

Με τον Τόρκιν γνωριστήκαμε στο πηγάδι. Που αλλού άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί μια τέτοια συνάντηση.

Βρισκόμουν στον πάτο του πηγαδιού, όταν για πρώτη φορά τον είδα με μια χαρακτηριστική άνεση να αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο να τον παρασύρει το ρεύμα μέσα στο οριζόντιο σιφόνι του σπηλαίου.
Έπειτα στην επιφάνεια πια, τον πλησίασα και τον ρώτησα για το παράτολμο αυτό εγχείρημα του. Μου απάντησε ότι γνώριζε το πηγάδι σαν το σπίτι του. Από τότε ξεκίνησε η φιλία μας.

Περισσότερα...