Ναυάγιο "Καλή Τύχη"

του Κωνσταντίνου Δασκαλόπουλου


Νέος προορισμός για καλή μας τύχη

25η Μαρτίου 2014. Το αυτοκίνητο φορτώθηκε με τον κατάλληλο εξοπλισμό και με τον φίλο αυτοδύτη Γιάννη Σπυριδάκη ξεκινήσαμε με προορισμό την Αγ. Κυριακή στο ακρωτήριο Τρίκερι, με σκοπό την κατάδυση στο ναυάγιο του εμπορικού πλοίου "Καλή Τύχη". Κάθε νέος προορισμός είναι και μια νέα συναρπαστική περιπέτεια και εμπειρία.

Το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, υψώνεται πάνω απ' την πόλη του Βόλου. Έχοντας ζήσει για ένα διάστημα σ' αυτόν τον όμορφο τόπο, αλλά και αργότερα που τον επισκεπτόμουν συχνά, τον αγάπησα και δέθηκα αδιάσπαστα με τις τόσες αναμνήσεις από χρόνια περασμένα.

Μια στάση για έναν καφέ κρίθηκε απαραίτητη. Ο περίπατος στους πεζόδρομους της πόλης είναι αρκετός για να αδειάσουμε από την ένταση της Αθήνας και να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα, πιο χαλαρά, δεδομένα της επαρχίας. Άλλοι ρυθμοί, άλλη ροή. Και καθώς η πόλη αναπνέει με πιο αργούς ρυθμούς και τα πάντα κυλάνε ήρεμα, νιώθουμε και εμείς τους παλμούς μας να πέφτουν και την αναπνοή μας να γίνεται πιο αργή και πιο βαθιά.

Παίρνω για άλλη μια φορά τον φιδίσιο επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο ακρωτήριο.

12

Ο δρόμος μακρύς, οι τόποι γνώριμοι, οι στροφές ανηφορίζουν. Η θάλασσα μας συνοδεύει σχεδόν σε όλη τη διαδρομή και εμείς της ρίχνουμε μερικές γρήγορες, ερωτικές ματιές.

Το Τρίκερι είναι χτισμένο στην κορυφή του υψώματος στην άκρη της χερσονήσου. Στην αρχαιότητα το ακρωτήριο ονομαζόταν Αιάντειον. Η ιστορία του μεγάλη από τα αρχαία χρόνια.

map

Σημαντικός σταθμός η επανάσταση του 1821. Το Τρίκερι διέθετε μεγάλο εμπορικό στόλο και συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση βοηθώντας τη νεοσύστατη τότε Φιλική Εταιρία με τη χορηγία πλοίων και ναυτικών.

Οι κάτοικοι ήταν ανέκαθεν ψαράδες και καραβοκύρηδες. Σε αυτό το ναυτοχώρι, μέσα στα στενά του καλντερίμια, δεσπόζουν τα αρχοντικά αυτών των φημισμένων ναυτικών.

35

4

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Τρικεριώτες ασχολήθηκαν και με τη σπογγαλιεία.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970 δεν υπήρχε πρόσβαση από χερσαίο δρόμο και η επικοινωνία γινόταν αποκλειστικά από τη θάλασσα, από το άλλο άκρο της Μαγνησίας. Λόγω της μοναδικής αυτής πρόσβασης από τη θάλασσα, παρά από το εσωτερικό της ορεινής ενδοχώρας, το Τρίκερι απέκτησε νησιώτικο χαρακτήρα.

67

Κατηφορίζοντας προς το λιμάνι, την Αγ. Κυριακή, το πρώτο που θα αντικρίσει κανείς πλησιάζοντας, είναι τα δεκάδες κατάρτια που ξεπροβάλλουν στην τελευταία στροφή.

89

Είναι το καρνάγιο. Εκεί ναυπηγούνται πάρα πολλά σκάφη, κυρίως αλιευτικά.

1011

Και συντηρούνται τα σκαριά με σπουδαία ναυπηγική τέχνη.

1213

Η Αγ. Κυριακή είναι ένα πανέμορφο λιμάνι με έναν παραδοσιακό οικισμό, ο οποίος θυμίζει κι αυτός περισσότερο νησί παρά χωριό του Πηλίου.

141516

Συνδέεται με το Τρίκερι με ένα πολύ γραφικό πλακόστρωτο καλντερίμι και αποτελεί μία από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές, που μπορεί να ακολουθήσει και να απολαύσει ο επισκέπτης.

Το θαλασσινό στοιχείο επικρατεί παντού. Τα καΐκια λικνίζονται στα γαλήνια νερά του λιμανιού. Ψαρόβαρκες πηγαινοέρχονται. Οι ψαράδες φτιάχνουν και τακτοποιούν τα δίχτυα τους. Σκαριά δεμένα στους κάβους αντικατοπτρίζουν τα χρώματα τους στο νερό.

1718

Στο καρνάγιο μάστορες, απορροφημένοι με την εργασία τους, τρίβουν, βάφουν, επισκευάζουν και μεταποιούν. Άγκυρες σε κάθε γωνιά.

19

Στην είσοδο του λιμανιού, ακριβώς δίπλα απ΄το καρνάγιο μια τεράστια σκοτεινή φιγούρα διαγράφεται ακριβώς κάτω απ' την επιφάνεια της θάλασσας.

20

Είναι το πλοίο "Καλή Τύχη", το οποίο ναυάγησε εδώ μια άτυχη καλοκαιρινή νύχτα του 1975.

Ο γίγαντας σκοτεινός και σιωπηλός μας περιμένει.

21

Σαν το σπίτι μας

Η είσοδος στο νερό πραγματοποιείται από μία σιδερένια σκάλα ακριβώς δίπλα από το σημείο του ναυαγίου. Μια παλιά ξύλινη βάρκα με ένα μόνο κουπί στέκεται ακίνητη πάνω από τον τεράστιο όγκο, προσθέτοντας μια ακόμα νότα μυστηρίου.

22

Ακολουθεί ο τελευταίος έλεγχος. Οι συνθήκες ιδανικές. Γαλήνη και αρμονία. Η κάθοδος αρχίζει.

Αδειάζουμε τους ρυθμιστές πλευστότητας και η βαρύτητα μας έλκει. Πλησιάζοντας το σιδερένιο σκαρί τα συναισθήματα μας κατακλύζουν. Είναι τόσο όμορφο. Κι είναι όλα τόσο οικεία.

Εκείνο είναι καθισμένο πάνω σε ένα παχύ στρώμα λάσπης, μισοβυθισμένο, με την πρύμνη ρηχότερα και την πλώρη προς τα βαθύτερα νερά. Στέκεται εκεί λες και περιμένει ένα απαλό σπρώξιμο για να γλιστρήσει προς τα ανοιχτά. Η προπέλα στη θέση της και έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία.

23

Κινούμαστε περιμετρικά.

2425

2627

2829

Και το παρατηρούμε.

30

Πλήθος θαλάσσιων οργανισμών έχουν καλύψει κάθε σπιθαμή του.

3132

Τσακισμένα κομμάτια και μεταλλικά αντικείμενα εξέχουν από παντού. Πιασμένα δίχτυα και σχοινιά.

3536

37-moniths

38-moniths

Ένα παχύ στρώμα ιζήματος το καλύπτει. Το σκηνικό σχεδόν απόκοσμο. Αν και σε ρηχά νερά και με τις ακτίνες του ήλιου κάθετες, ένα μισοσκόταδο επικρατεί.

39

Καταδυόμαστε στο βαθύτερο σημείο του ναυαγίου και σε μικρή απόσταση από αυτό. Αιωρούμαστε και εξετάζουμε την πλώρη. Ο πυθμένας λασπώδης. Αγγίζω τον βυθό και το χέρι μου βυθίζεται μέσα στο παχύ στρώμα. Ανεβαίνουμε κάθετα και κατευθυνόμαστε προς τη γέφυρα.

40

4142

Ακουμπάμε σε ασφαλές σημείο τις εφεδρικές φιάλες και προχωράμε προς το εσωτερικό του πλοίου. Κατεβαίνουμε στα αμπάρια.

4344

Και έπειτα στο μηχανοστάσιο.

4546

Η μηχανή είναι λασπερή. Οξειδωμένη και καλυμμένη με ασβεστολιθική κρούστα.

47

Με την παραμικρή επαφή ή άτσαλη πεδιλιά ο χώρος γεμίζει από αιωρούμενα σωματίδια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μηδενική ορατότητα.

Ένα φωτιστικό βρίσκεται λίγο πιο πέρα πεσμένο στο πάτωμα, η λάμπα ανέπαφη.

48

Ακολουθούμε μια κλίμακα και ανεβαίνουμε στις καμπίνες.

4950

Σε μια από αυτές ένας νιπτήρας γεμάτος λάσπη έχει γίνει κατοικία θαλάσσιων οργανισμών. Ακριβώς από πάνω του, ένα άνοιγμα με θέα προς το κατάστρωμα θυμίζει καθρέφτη.

kathreftis1

Η οροφή και τα τοιχώματα είναι γεμάτα σπόγγους και φύκη. Μικρόψαρα κινούνται με άνεση μέσα στους στενούς διαδρόμους. Κάποια μεγαλύτερα, στο θέαμα μας, σπεύδουν να βρουν καταφύγιο σε κάποια τρύπα. Καμιά σχισμή ή κοιλότητα δεν μένει ανεκμετάλλευτη.

Έξοδος στην ανοιχτή θάλασσα.

53

Αγκιστρώνουμε πάνω μας ξανά τις εφεδρικές και διασχίζουμε το πλοίο κατά μήκος του καταστρώματος μέχρι την πρύμνη.

54

Κινούμαστε στον χώρο και συλλέγουμε πολύτιμες εικόνες.

555657

5859

6061

Ο χρόνος παραμονής μας είναι πια μεγάλος. Αποσυμπιέζοντας κοιτάζουμε τα σκοτεινά ανοίγματα που μας ξανακαλούν για εξερεύνηση, αλλά ο χρόνος μας έχει τελειώσει.

63

64

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

Εθνικότητα: ελληνική

 

Τύπος πλοίου: motorship

 

Έτος ναυπήγησης: 1917

 

Χώρα ναυπήγησης: Ολλανδία

 

Ιδιοκτησία: Αθ. Κουτσογκίλας

 

Πλοίαρχος: ο ιδιοκτήτης του

 

Διαστάσεις (μήκος/πλάτος/βύθισμα): 42 μέτρα/ -- μέτρα/ -- μέτρα

 

Φορτίο: 230 τόνοι χάλυβα

 

Τόπος εκκίνησης: Χαλυβουργία Βόλου

 

Προορισμός: Ηράκλειο Κρήτης

 

Τοποθεσία ναυαγίου: λιμάνι Αγ. Κυριακής, Τρίκερι Μαγνησίας

 

Έτος ναυαγίου: 25/07/1975

 

Αιτία ναυαγίου: εισροή υδάτων

 

Απώλειες: --

 

Μέγιστο βάθος ναυαγίου: 20 μέτρα

 

Ελάχιστο βάθος ναυαγίου: 3 μέτρα

 

Τωρινή κατάσταση: καλή

 

Συνθήκες περιβάλλοντος ναυαγίου: ίζημα, περιορισμένη ορατότητα, ήπια ρεύματα

 

Ξανά στην επιφάνεια

Αφήνουμε την "Καλή μας Τύχη" βυθισμένη στη λάσπη και στο σκοτάδι, μέσα στην ατέλειωτη μοναξιά της και επιστρέφουμε ξανά στη δική μας πραγματικότητα. Αφαιρώντας τον ρυθμιστή αναπνοής από το στόμα και αναπνέοντας πάλι τον γήινο αέρα, μου έρχονται στο μυαλό λόγια του δασκάλου μου. "Εκεί κάτω είμαστε καλωδιωμένοι, με μηχανική υποστήριξη σαν τους ασθενείς". Πράγματι, χρησιμοποιούμε εξειδικευμένο εξοπλισμό και ακολουθούμε συγκεκριμένες διαδικασίες για να απολαύσουμε κάτι. Πάντα μέσα στα στενά όρια βάθους-χρόνου και άλλων παραγόντων, χωρίς την άνεση της απόλυτης ελευθερίας. Αλλά τελικά πιστεύω πως αξίζει, ακόμα κι έτσι, με δεσμούς, κάθε κατάδυση σε μέρη αθέατα για τους πολλούς.

Όπως μετά από κάθε κατάδυση, έτσι και τώρα, ακολούθησε γεύμα, σε παραδοσιακό ουζερί της περιοχής. Το θαλασσοχώρι ήσυχο, άρχισε να βυθίζεται στα χρώματα του δειλινού.

Η ημέρα έκλεισε ανορθόδοξα με μία κούπα ελληνικού καφέ σε κάποιο απομονωμένο χωριό του Πηλίου.

η ημέρα έκλεισε με ελληνικό