ΕΙΣΑΓΩΓΗ

«Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις» Αντισθένης ο κυνικός

Κείμενα – Φωτογραφίες: Βασίλης Αθανασόπουλος

Η υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα στην Ελλάδα και ολόκληρη τη Μεσόγειο, αν και δεν έχει τα έντονα χρώματα αυτής των τροπικών περιοχών, έχει τη δική της μοναδική ομορφιά και μεγάλη ποικιλότητα. Θα δείτε πολλά διαφορετικά ψάρια, κοχύλια, σπόγγους, ανεμώνες, αχινούς, αστερίες, καβούρια και πολλά άλλα. Τα προσπερνάτε βιαστικά ή σταματάτε και τα παρατηρείτε για αρκετή ώρα; Τα βλέπετε από κοντά όταν μπορείτε και φωτίζοντας τα με έναν φακό για να δείτε τα χρώματα τους ή σας αρκούν οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου; Γνωρίζετε τα ονόματα τους ή τα έχετε βαφτίσει κάπως εσείς και το ζευγάρι σας για να συνεννοείστε όταν μιλάτε για αυτά μετά τη βουτιά; Γράφετε στο log-book τι είδατε; Βγάζετε φωτογραφίες;

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι αυτοδύτες ενδιαφερόμαστε όλο και περισσότερο για πληροφορίες σχετικές με την υποθαλάσσια ζωή, προσπαθούμε να μάθουμε τι είναι αυτά τα παράξενα πλάσματα που βλέπουμε, με τι τρέφονται, πως ζουν. Έχουν μάλιστα γίνει και ανακαλύψεις-παρατηρήσεις νέων οργανισμών από αυτοδύτες, με εντυπωσιακότερο παράδειγμα ένα κοράλι στον Πατραϊκό, είδηση που παρουσιάστηκε και σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Στα διάφορα fora του διαδικτύου τα θέματα θαλάσσιας βιολογίας και αναγνώρισης οργανισμών είναι τα πιο δημοφιλή. Σε αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλει και η διάδοση της υποβρύχιας φωτογραφίας μέσω της διαθεσιμότητας σε προσιτές τιμές σκαφάνδρων τα οποία μετατρέπουν επίσης φθηνές φωτογραφικές μηχανές σε υποβρύχιες. Όταν μετά την κατάδυση δείχνουμε περήφανοι τις φωτογραφίες μας στους στεριανούς φίλους μας και μας ρωτούν "τι είναι αυτό;" πρέπει να γνωρίζουμε κάτι να τους πούμε.

Το τμήμα αυτό της ιστοσελίδας μας είναι ένας φωτογραφικός οδηγός αναγνώρισης των συχνότερα συναντωμένων θαλάσσιων ειδών στην Ελλάδα. Περιέχει φωτογραφίες από διάφορα είδη, οι οποίες συνοδεύονται από σύντομο κείμενο με πληροφορίες για τον κάθε οργανισμό. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι και -40 μέτρα βάθος. Απευθύνεται όχι μόνο σε αυτοδύτες κάθε επιπέδου αλλά και σε ελεύθερους δύτες καθώς και γενικότερα σε όσους αγαπούν τη θάλασσα και θέλουν να μάθουν να αναγνωρίζουν τα διάφορα είδη θαλάσσιων οργανισμών όπως κοχύλια, σπόγγους, αχινούς, αστερίες, ανεμώνες, καβούρια, διάφορα όστρακα και ψάρια. Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει αμέσως πόσο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες και πληροφορίες που παρουσιάζουμε εδώ για να αναγνωρίσει τα διάφορα είδη που βλέπει κατά τη διάρκεια αυτόνομης κατάδυσης ή στα ρηχά νερά με τη μάσκα.  

Τα είδη που θα παρουσιάσουμε εδώ, δεν θα τα συναντήσετε φυσικά το ίδιο συχνά σε κάθε τοποθεσία. Ορισμένα είναι κατά τόπους κοινά ενώ άλλα συναντώνται σχετικά σπάνια. Πρέπει να κοιτάζει κανείς κάτω από μεγάλους βράχους και μέσα σε τρύπες και μικρές σπηλιές, στα πιο προφυλαγμένα σημεία, για να παρατηρήσει πολλά από τα είδη που παρουσιάζονται εδώ. Με λίγη εξάσκηση γίνεται ολοένα και πιο εύκολο να ανακαλύψει κανείς ακόμα και τους πιο μικροσκοπικούς κατοίκους του βυθού. Συνιστάται πάντα η χρήση ενός καλού φακού, ακόμα και αν δεν πρόκειται για νυχτερινή κατάδυση. Σας επιτρέπει να δείτε τα "πραγματικά" χρώματα των θαλάσσιων οργανισμών τα οποία χάνονται λόγω της αλλαγής του χρωματικού φάσματος με την αύξηση του βάθους. Τέλος, μια καλή πηγή φωτός είναι χρήσιμη όταν καταδύεστε φυσικά τη νύχτα.

Πολλά θαλάσσια είδη δεν έχουν δόκιμη και κοινώς αποδεκτή ονομασία στη γλώσσα μας. Τα ελληνικά ονόματα που αναφέρονται είναι είτε αυτά που συνήθως χρησιμοποιούμε μεταξύ μας ή μετάφραση του αγγλικού τους κοινού ονόματος ή το επιστημονικό τους όνομα, όταν αυτό έχει ελληνική ρίζα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αναφέρονται όλα τα παραπάνω ξεχωριστά ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες.

Καλή περιήγηση!

 

ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ ΚΝΙΔΟΖΩΑ ΣΠΟΓΓΟΙ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ ΚΟΧΥΛΙΑ: ΠΡΟΣΟΒΡΑΓΧΙΑ ΓΑΣΤΕΡΟΠΟΔΑ

ΟΠΙΣΘΟΒΡΑΓΧΙΑ ΓΑΣΤΕΡΟΠΟΔΑ ΔΙΘΥΡΑ

ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ - ΣΚΑΦΟΠΟΔΑ - ΧΙΤΩΝΕΣ

ΑΣΚΙΔΙΑ ΒΡΥΟΖΩΑ ΦΥΚΗ ΨΑΡΙΑ

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ